21 media-interview do’s & do’nts

Zie je ook wel eens een interview op televisie en denk je: wat komt die persoon die geïnterviewd wordt slecht over. Of je leest een krantenartikel waarin staat dat het bedrijf of de persoon in kwestie geen commentaar wil geven. Als lezer denk je dan vaak dat er iets niet klopt. Je vraagt je af wat er niet pluis is bij dat bedrijf. Waarom wil men geen commentaar geven?

Een negatieve indruk maken tijdens een interview, is het laatste dat je als ondernemer wilt. Met het immens grote bereik dat de media heeft, is het belangrijk dat de lezer, kijker of luisteraar een positieve indruk van je krijgt. Dat je gezien wordt als de expert en als een autoriteit op je vakgebied. Het is belangrijk om niet alleen een positieve indruk te maken op de journalist maar natuurlijk ook op je potentiële klanten en andere belangrijke doelgroepen. Jouw potentiële klant leest ook de krant, kijkt televisieprogramma’s en luistert naar de radio.

Hoe zorg je dat je een goede indruk maakt tijdens een media-interview?

Ik deel graag 21 do’s en don’ts met je hoe je je als zzp-er, start-up of MBK-bedrijf kunt profileren tijdens een interview. Of het nu gaat om een telefonisch interview met een journalist, een interview op de radio of in de televisiestudio.

Media-interview do’s & don’ts:

1. Bereid het interview voor vanuit het oogpunt van de doelgroep.

2. Ga ervan uit dat elk woord dat je zegt, gebruikt kan worden.

3. Houd het bij de feiten. Draai er niet omheen en get-to-the-point.

4. Straal uit dat jij de expert bent op jouw gebied.

5. Gebruik anekdotes en voorbeelden.

6. Citeer bronnen. Dat zet je verhaal kracht bij.

7. Wees jezelf en ben eerlijk. Lieg nooit.

8. Durf een uitgesproken mening te hebben, nuanceer niet. Dat maakt je veel aantrekkelijker voor de media (en dus grote kans dat ze je vaker zullen vragen om mee te werken aan hun artikelen of radio- en televisie-items).

9. Kleed je voor de gelegenheid. Vermijd drukke printen voor de televisie- en radiostudio. Radiostations gebruiken tegenwoordig vaak een live stream, dus dan ben je ook in beeld.

10. Zie het interview als een win-win situatie. Jij helpt de media aan een interessant artikel, radio- of televisie-item en jij krijgt geweldige exposure voor je business!

11. Ondernemers die zich niet (goed) voorbereiden hebben later altijd spijt. Denk dus niet te licht over een media-interview. Dit is jouw kans om honderdduizenden (soms zelfs miljoenen) mensen te bereiken. Dus bereid je goed voor en bereid jouw kernboodschap(pen) voor die je tijdens het interview wilt delen.

12. Doe een Q&A sessie met een collega (of vraag mij om hulp hierbij) om je voor te bereiden.

13. Zeg nooit iets “off the record” en zeg nooit “no comment”.

14. Als je het antwoord op de vraag van een journalist niet weet, zeg je dat gewoon. Dat is veel slimmer dan dat je een antwoord fabriceert wat niet (helemaal) blijkt te kloppen of aan het stuntelen bent met je antwoord. Zeg: “Ik weet het niet maar ga het voor je uitzoeken en kom er bij je op terug.”

15. Ga nooit in discussie met een journalist. Je wilt de relatie goed houden. Het zou zonde zijn als hij/zij je nooit meer vraagt voor een interview.

16. Blijf bij het onderwerp. Wijk daar niet teveel van af. Ga juist de diepte in.

17. Zie het interview als een gesprek en niet als iets dat je in je hoofd moet stampen. Dan kom je op de meest natuurlijke manier over en heb je het prettigste contact met een journalist.

18. Speculeer niet als je ergens te weinig informatie over hebt. Houd je bij de feiten.

19. Praat nooit slecht over je concurrenten. Als ernaar gevraagd wordt, kun je simpelweg zeggen dat je niet voor andere bedrijven kunt spreken.

20. Ook als het interview voorbij is, is niks “off the record”. De camera kan nog steeds aan staan of een journalist kan iets dat je zegt alsnog gebruiken.

21. En last but not least: have fun! Een media-interview is een mooie kans om jouw business, jouw product of missie met een groot publiek te delen.

De media is altijd op zoek naar deskundigen die meewerken aan hun programma’s en artikelen. Zonder de vakinhoudelijke input van deskundigen en experts, zouden de verhalen van de media niet geloofwaardig zijn. Een journalist kan niet alles weten over ieder vakgebied. Gebruik dit feit in je voordeel.

Het is een misverstand dat journalisten alleen commentaar willen van grote bedrijven. Juist de kleinere ondernemers vinden ze heel interessant om mee samen te werken. Het enige dat telt is dat jij een goed verhaal hebt.

Nieuwe online mediatraining “Succesvol media-interviews” geven
Wil je leren hoe je succesvolle media-interviews geeft? Volg dan mijn online training “Succesvol media-interviews geven”. Ik geef je nog veel meer tips en help je met handige vragen zodat je je verhaal kunt structureren.

Meer informatie over deze training en om je aan te melden, klik op: Succesvol media-interviews geven.

Laat in een reactie achter wat jouw ervaring is met het geven van media-interviews. Ik ben benieuwd!