In mijn vorige blog vertelde ik je over 20 dodelijke woorden in een persbericht. Naar aanleiding daarvan reageerde een onderneemster op mijn Facebookpagina met de vraag welke woorden wél scoren in een persbericht. Ik heb besloten deze vraag te beantwoorden in deze nieuwe blog.

In een persbericht is het belangrijk om de juiste woorden te kiezen. Er zijn een aantal woorden die veel voorkomen in persberichten. Als je ze goed gebruikt, kan het je grote doorbraak betekenen. Gebruik je ze op een verkeerde manier, dan kan het je duur komen te staan.

1. Eerste
Een van de woorden die ontzettend veel gebruikt wordt, is het woordje “eerste”. De media is er gek op als je de “eerste” bent met iets. Dat iets, moet wel echt anders zijn dan anders. En het moet een feit zijn. Je moet zeker weten dat je de eerste bent want anders stijgt het schaamrood als snel naar je wangen als een journalist je vertelt dat je helemaal niet zo origineel bent omdat je niet de eerste bent. En die flater wil je niet slaan. Het is belangrijk dus belangrijk om goed research te doen. En quess what, die research kan je ook weer fantastische ideeën opleveren, zo werkt dat voor mij.

Een voorbeeld. Een van mijn eerste grote PR-klussen was om de PR te doen voor de Stichting Estafettemars tegen Kindermishandeling. De organisatie organiseerde een mars op het Museumplein in Amsterdam waaraan kinderen van scholen met spandoeken in de buurt meeliepen tegen kindermishandeling. Zoiets was nog nooit in Amsterdam gedaan. Het eerste jaar, toen het dus voor de eerste keer was, scoorde het event ontzettend veel gratis media-aandacht. Hart van Nederland (SBS6), het Parool, Radio 1, MTV, AT5, Algemeen Dagblad, NRC, en ga zo maar door. Het was een heus mediacircus. De Stichting organiseerde iets nieuws dat nog nooit gedaan was, het was ook nog eens een goed doel, en het was voor het eerst. Zoiets vindt de media interessant.

Zo kun je ook de eerste zijn die een nieuw product in Nederland op de markt brengt. Het wordt nog sterker als dat product zich in het buitenland al bewezen heeft. Hoe groter de impact voor de lezers, kijkers of luisteraars voor de media is, hoe grote de kans dat de media aandacht aan je zullen besteden.

Of je bent bijvoorbeeld de eerste in Nederland die een boek heeft geschreven over een bepaald onderwerp. En sowieso is een boek altijd nieuwswaardig voor de pers, als het een goed, relevant boek is uiteraard. Dus een boek kan je heel veel persaandacht opleveren.

2. Laatste
Hetzelfde geldt voor het woordje “laatste”. Bijvoorbeeld: “De laatste groenteboer op de Coolsingel in het centrum van Rotterdam verdwijnt.” Het feit dat de ondernemer uit het straatbeeld verdwijnt zal veel mensen aangaan: de mensen uit de buurt, de mensen die daar regelmatig winkelen. Een stukje nostalgie verdwijnt; de groenteman die daar al 60 jaar gevestigd is. Zoiets vindt de lokale media nieuwswaardig. Voor de landelijke media is het een te ver van hun bed show. Echter verandert dit als het bijvoorbeeld in 3 steden tegelijk gebeurt. Dan is het ineens wel landelijk nieuwswaardig nieuws.

3. Open/geopend/opent
Het woord “open” is ook zo’n mooie waar de media van kan smullen. Stel je opent een nieuwe winkel, een speelgoedwinkel, een koffietentje, een tassenwinkel, een bakker, het maakt niet uit wat, dit kan interessant zijn voor de mensen in de buurt. En dus de media in de regio. Het wordt landelijk nieuws als het iets bijzonders is. Zo had ik een klant die op de NDSM-werf in Amsterdam de eerste bloemenautomatiek openende: een bloemetje uit de muur trekken net als een frikandel. Dat werd landelijk nieuws in onder meer de Telegraaf. Je merkt dat ik het woordje “eerste” ook gebruik bij dit nieuwsfeit. Kun je woorden die scoren combineren in je persbericht aan de media, dan is het vaak nóg nieuwswaardiger.

4. Cijfers
Valt het je ook op dat je in de krant en op het journaal regelmatig cijfers voorbij ziet komen? De media is dol op cijfers uit gedegen onderzoek. Wil jij je punt maken in een persbericht? Kijk dan altijd of er cijfers te vinden zijn over het onderwerp waarover jij de media benadert. Het kan je persbericht enorm veel kracht bijzetten. Ook zelf onderzoek doen kan je veel gratis media-aandacht opleveren. Onderzoekjes als: Wat vinden Nederlanders het meest vieze klusje in huis? Hoe ontspannen Nederlanders zich het liefst? Wat is het meeste geliefde vakantieland van het moment? scoren erg goed.

5. BN-er
Als een prominent persoon betrokken is bij je onderneming kan het nieuwswaardig zijn. Wanneer een BN-er het gezicht is van jouw stichting, organisatie of jouw merk, kan je dat zeker veel free publicity opleveren.

Stel jezelf wel iedere keer de vragen:

Is dit interessant voor de media?

Als ik een journalist was, zou ik dan komen als BN-er Kim Feenstra de winkel opent?

Wat heb ik naast de BN-er de media te bieden? Met welk verhaal krijg ik ze bij mijn opening?

De BN-er die betrokken is bij jouw organisatie kan je helpen om media-aandacht te genereren, maar waar het de media uiteindelijk meestal om gaat is het verhaal. Verplaats je dus iedere keer in de schoenen van een journalist.

Wat ik als laatste nog mee wil geven is dat het belangrijk is om bepaalde woorden NIET gebruiken dan bepaalde woorden WEL gebruiken.

Wil je scoren met je persbericht dan is het allerbelangrijkste dat je een goed verhaal hebt. Dat je je nieuws zo omschrijft dat de media er meteen mee aan de slag kan. Dat ze het zelfs 1-op-1 zouden kunnen overnemen (hoe makkelijk kun je het ze maken?)

Vorige week sprak ik met een journalist en die letterlijk zei: “Soms is een persbericht net een cadeautje. Dan is het knippen en plakken, want ik zou het zelf niet beter kunnen opschrijven.”

Het scheelt een journalist enorm veel tijd als hij niets of niet veel hoeft aan te passen, te researchen etcetera. Dus maak het een journalist zo makkelijk mogelijk. Wees kort maar compleet in je persbericht en omschrijf je nieuws gebaseerd op de feiten zonder opsmukwoorden.

Pas dat toe en krijg publiciteit!

P.s. Morgen, woensdag 22 februari, geef ik een gratis online masterclass over tactieken waarmee je een journalist of redactie kunt verleiden over je business te schrijven. Leuk als je er ook bij bent! Je kunt je HIER aanmelden.