Free publicity foutenAfgelopen donderdag was ik bij Open Coffee Haarlemmermeer, een inspirerend, jong netwerk van ondernemers opgezet door Pauline van Huijstee van AmaArt.nl in Regus Schiphol-Rijk. Toen ik één van de ondernemers aldaar vertelde dat ik adviseurs, trainers, sprekers en auteurs help met het krijgen van free publicity, vroeg hij nieuwsgierig: “En hoe doe je dat dan??” Ik legde hem uit dat bedrijven en mensen met een goed verhaal, een bijzonder product of dienst zeer interessant kunnen zijn voor de media maar dat je goed moet weten hoe je je verhaal pitcht aan journalisten om free publicity te krijgen.

Na zo’n 10 jaar ervaring met de pers, weet ik door vallen en opstaan wat journalisten wel en niet waarderen en hoe je ervoor zorgt dat je zoveel mogelijk waardevolle publiciteit krijgt.

Hieronder lees je een aantal van de grootst gemaakte fouten waardoor je pogingen tot het genereren van media-aandacht kunnen mislukken.

P.s. Er zijn nog 5 plekken beschikbaar voor mijn workshop 5 manieren om free publicity te krijgen op 7 maart 2013. Als je wilt leren hoe je wel gratis publiciteit krijgt, nodig ik je van harte uit voor mijn workshop!

De grootst gemaakte fouten waardoor je geen gratis publiciteit krijgt:

 

  • De kop van je persbericht is niet pakkend. De titel van je persbericht, die je in de onderwerpsregel van je e-mail zet, is de allerbelangrijkste zin van je hele persbericht. Waarom? Als de kop de journalist niet prikkelt, dan is de “delete” knop snel gevonden. En dat is niet wat je wilt, toch? Maar wat zijn nu pakkende titels? Sla maar eens een krant open ter inspiratie. De meeste titels springen eruit…en dat kan jij ook!
  • Je persbericht of pitch aan een journalist is niet goed verwoord en/of is te commercieel. Je gebruikt woorden als: uniek, primeur, fantastisch, beste, grootste, revolutionair of exclusief. Niet doen! Wat moet je juist wel doen: Omschrijf waarom jouw product/dienst uniek of bijzonder is. Een woord als ‘uniek’ zegt namelijk niets. Redacties en journalisten overtuig je met nieuwswaardige feiten over jouw gave product of dienst. Houd daar rekening mee in je persbericht, mail of belletje aan redacteuren.
  • Je stuurt een journalist een mail met een bijlage(n). Waarom je dit niet moet doen? Omdat de mailboxen van journalisten zo heel erg snel vol raken. De gemiddelde redactie ontvangt namelijk zo’n 100 e-mailtjes per dag! Stuur je bijlagen, dan is de kans 10x zo groot dat jouw persbericht in de prullenbak verdwijnt. Zet je persbericht dus altijd als platte tekst in de mail. Wil je de journalist voorzien van beeldmateriaal? Zet in je persbericht dan een link naar je site waar hij/zij beeldmateriaal kan vinden.
  • Je hebt een goed verhaal, maar stuurt het naar de verkeerde media. Zorg ervoor dat je de juiste redacties en journalisten je verhaal opstuurt. Vraag jezelf van tevoren af: Is dit interessant voor de lezers van bijvoorbeeld Telegraaf of de luisteraars van BNR nieuwsradio? Levert jouw verhaal meer kijkers, luisteraars of lezers op? Dan heb je een grote kans dat ze jou willen interviewen! Hoe je aan de juiste journalisten voor jouw doelgroep komt? Bekijk de namen van journalisten in kranten/magazines die schrijven over jouw vakgebied, kijk op de websites van radio- en televisiestations en gebruik de zoekfuncties van Twitter en Linkedin om de juiste journalisten te vinden.
  • Je vraagt of de journalist je persbericht heeft ontvangen. Vraag een journalist nooit of hij/zij je persbericht heeft ontvangen. Ik kende deze regel al uit de PR-boeken maar ik heb ondervonden hoe irritant die vraag echt is, toen hij aan mij gesteld werd. Ik heb namelijk voor verschillende blogs gewerkt en voerde de hoofdredactie over een magazine. Waarom je deze vraag nooit moet stellen? Journalisten ontvangen doorgaans tientallen e-mails met persberichten per dag…en als jij die vraag stelt, dan vraag je eigenlijk of hij/zij even tussen honderden e-mails wil kijken. Dat is gewoon geen goede binnenkomer. De kunst is om een journalist binnen 10 seconden te overtuigen van jouw boodschap. In plaats van deze vraag te stellen, kun je veel beter gewoon je verhaal afsteken. En soms hoor je de journalist dan zeggen: “Daar heb ik volgens mij wat over gelezen.” Dat is pas een mooie binnenkomer! De redacteur zal nòg geïnteresseerder zijn in je belletje want hij heeft je bericht onthouden. Grote kans dat je media-aandacht krijgt!

Wil je weten hoe je de media wel overtuigt je gratis publiciteit te geven?

Kom dan naar mijn workshop “5 manieren om free publicity te krijgen” op 7 maart 2o13 in Amsterdam. Als je je nog niet hebt opgegeven, doe dit dan snel want er zijn nog slechts 5 plekken beschikbaar! Klik hier voor meer informatie.

Wil je komen maar kun je niet op deze datum, mail me dan even want ik plan binnenkort een extra workshop in en stem graag een datum af met de mensen die op 7 maart niet kunnen.

Er zijn nog veel meer valkuilen te bedenken als het gaat om het genereren van free publicity. Heb jij een tip? Deel hem in een comment!

Groet,

Stephanie