Heb jij deze belemmerende gedachten over free publicity in de media?

Je opent een magazine en ineens staat je hart stil: je ziet je concurrent erin staan die naar je terugstaart in een geweldig mooi interview. Direct krijg je allerlei tegenstrijdige gedachten en gevoelens:

“Hoe is het hem/haar gelukt?”

“Waarom hij/zij wel en ik niet?”

“Ik ben beter als diegene, ik had erin moeten staan.”

Óf:

“Ik ben vast niet goed genoeg om in de media te komen.”

“Ik durf het niet om me te laten interviewen door een journalist.”

“Ik ben bang voor negatieve reacties.”

Free publicity is dé manier om je business aan een groot publiek te laten zien. En het is de snelste manier om expertstatus op te bouwen en gezien te worden als een autoriteit op jouw gebied.

Maar veel ondernemers zijn bang om in de media te komen. Zij hebben last van belemmerende gedachten als:

• Mijn business of verhaal zijn vast niet interessant genoeg voor de pers.

• Ik voel mij niet expert genoeg om in een krant, een magazine of op de radio of tv te komen. Ik ben er nog niet klaar voor.

• Ik kom vast niet goed over (bang om het verkeerde te doen of zeggen)

• Wat zullen anderen van mij denken en over mij zeggen?

• Wat als het een groot succes wordt en ik kan het succes niet aan?

• Ik hoef niet zo nodig in de schijnwerpers.

Als één of meerdere van deze gedachten je bekend voorkomen, kunnen de volgende inzichten en tips je helpen:

Jouw purpose verdient zichtbaarheid 

Heb je jouw purpose helder? Waar doe je het voor? Waarom ben je met je business gestart?

Jouw business is hoogstwaarschijnlijk groter dan jezelf. Je wilt zoveel mogelijk mensen helpen met wat je aanbiedt, toch? Als je de media opzoekt, is dat hoogstwaarschijnlijk niet (alleen) voor jezelf, maar juist omdat je een missie hebt om mensen te bereiken.

Hoe kun je de mensen helpen als ze niet van jouw bestaan afweten? “You got to put yourself out there, if you want to make a difference” zei mijn beste vriendin altijd tegen me. Dat zinnetje is altijd in mijn hoofd gebleven. Het klopt ook als een bus.

Uit je comfort zone = groei

Misschien verwacht je dat ik een extravert persoon ben en ervan houd om in de spotlight te staan. Nou, ik kan je vertellen: niks is minder waar. Ik ben een introvert en zit het liefst knus thuis met mijn twee konijnen op schoot.

Ik ben niet van de feestjes en partijen. Ik ben ook geen fan van netwerken. Ik houd van echte connecties met mensen en dat oppervlakkige op feestjes, dat is niks voor mij.

De eerste keer dat ik ging netwerken, vond ik het doodeng. Gelukkig nam Online Business Manager Alice Sanders me onder haar hoede en ik vertrouwde erop dat zij mij niet alleen zou laten tussen al die onbekende mensen.

Door het te doen en te weten hoe dat netwerken werkt, vind ik het niet meer eng. Nu gaat het me veel gemakkelijker af. En zo werkt dat ook bij free publicity. Als je weet hoe het werkt, ga je het leuk vinden. Helemaal als je ziet wat het je oplevert.

Ik ben blij dat ik die stap van het netwerken genomen heb. Het heeft ervoor gezorgd dat ik nog veel meer dingen ben gaan doen die ik eng vond, maar die wel harstikke nodig om een goede boterham te verdienen. Zoals ook media-aandacht genereren. Media waar ik bij verschenen ben zijn o.a.: LINDA, AD, Telegraaf, BNR, VIVA en meer.

Wil je succesvol zijn, dan moet je wel buiten je comfort zone treden en de stoute schoenen aantrekken.

Geld investeren = geld verdienen

Door de jaren heen, heb ik geleerd dat als je wilt groeien je echt moet investeren. In zowel tijd als geld.

Sommige ondernemers hebben last van een blokkade als het om geld gaat. Daarom investeren zijn niet of nauwelijks, wat hun groei belemmert.

Ik vond het 8 jaar geleden als startende ondernemer ook eng om geld uit te geven. Zou ik het wel terugverdienen?

Gelukkig ben ik 6 jaar geleden die geldblokkade helemaal kwijt geraakt. Hoe dat mij gelukt is? Om een super hoge investering te doen en ervoor te gaan.

Zes jaar gelden heb ik mij een jaar lang laten begeleiden door een succesvolle business coach. Daar legde ik 8.000 euro voor neer. Een smak geld en ik had het ook eigenlijk niet maar ik heb het toch gedaan.

Dat programma heeft mijn mindset en business voorgoed veranderd. Hierdoor geef ik altijd graag geld uit, omdat ik in mijzelf geloof en weet dat ik het terug ga verdienen.

Zo investeer ik graag geld om nieuwe busines skills te leren die mijn business helpen groeien.

Vind je het nog eng om (veel) geld te investeren? Gebruik deze tip: Bepaal een maandelijks budget dat je investeert in je business. Gun jezelf dat. En merk je dat het werkt, verhoog dan steeds dat budget wat meer.

Ik wil je uitdagen. Welke stap, die buiten je comfort zone ligt, ga je zetten voor de groei van je business? Ieder klein stapje is er één. Laat je het me weten in een comment? Ik ben benieuwd.