Dit komt vaak voor: zonder dat ondernemers, bedrijven, voorlichters het (vaak) door hebben, doen ze onredelijke voorstellen aan journalisten, bloggers en vloggers.

Recentelijk schreef Karen Gregory, hoofdredactrice van persoonlijk lifestyle blog Karenz.nl, een ‘klaagblog’ over hoe onpersoonlijk en vervelend zij benaderd wordt door sommige bedrijven die gratis publiciteit willen krijgen op haar blog. En dat levert deze bedrijven uiteraard geen PR op, of in dit geval: slechte PR. Hoe je een journalist, blogger of vlogger benaderd en waarmee, bepaalt of je PR-actie slaagt of faalt. Te vaak falen PR-acties omdat ondernemers geen flauw idee hebben hoe ze de media het beste kunnen benaderen.

Irritant
Als voormalig redacteur weet ik hoe het voelt als je op een irritante manier benaderd wordt door iemand die gratis publiciteit wil. Het grootste probleem dat ik zie is: dat een ondernemer alleen denkt vanuit zichzelf. Hij of zij denkt: ik wil in jullie blad. Maar wat heb je zo’n blad te bieden? Waar schrijft de journalist of blogger over? Hoe kun jij bijdragen aan het succes van zijn/haar blog, vlog of medium? Daar wordt helaas veel te weinig over nagedacht.

Als ik denk dat een bepaald persbericht helemaal niet interessant is voor Management Team (MT), maar juist wel voor de damesbladen, dan ga ik dat persbericht echt niet pitchen bij MT.


Gevoel

Als PR-adviseur kan het ook knap lastig zijn als je een baas of opdrachtgever hebt die te veel druk op je legt om free publicity te scoren voor bijvoorbeeld een nieuw product, dienst of nieuwtje. Toen ik nog in loondienst werkte, moest ik vaak doen wat mijn baas wilde. Maar als iets niet werkt (voor mij) is, om iets te doen dat tegen mijn gevoel in gaat.

Fout verwachtingspatroon
Ik heb hele goede voelsprieten ontwikkeld om te kunnen aanvoelen wat een bepaalde journalist wil, en als mijn toenmalige baas dan bepaalde resultaten voor ogen had die niet realistisch zijn, dan heb je dus te maken met een verwachtingspatroon dat niet klopt. Niets is vervelender als dat.

Je riskeert imago- en reputatieschade bij vertegenwoordigers van de media als je iets bij journalisten aandraagt dat totaal niet passend voor ze is.


Imagoschade

Voorbeeld: als ik denk dat een bepaald persbericht helemaal niet interessant is voor Management Team (MT), maar juist wel voor de damesbladen, dan ga ik dat persbericht echt niet pitchen bij MT. Waarom niet? Allereerst omdat ik me schaam (bij MT) en mijn goede naam niet te grabbel wil gooien, ten tweede omdat ik die journalist niet wil irriteren en ten derde omdat ik vind dat mijn baas of opdrachtgever mij het vertrouwen moet geven dat ik weet waarmee ik bezig ben. Ook hij/zij riskeert imago- en reputatieschade bij vertegenwoordigers van de media als er onderwerpen bij journalisten aangedragen worden die totaal niet passend zijn waardoor het enige dat ze bereiken is irritatie bij de journalist. En dat laatste wil je vooral niet.


Goodwil 

Verwachtingsmanagement is dan ook het moeilijkste al het gaat om PR. Je wilt graag gratis publiciteit, maar garanties zijn er niet want dan moet je simpelweg een advertentie kopen. Maar leg maar eens aan je baas uit dat het succes van de PR-campagne te maken heeft met de ‘goodwil’ van de journalist én het juiste onderwerp aan de juiste journalist voorleggen. Als je dit leest als PR-medewerker, of ondernemer, I feel you! Been there, done that.

PR biedt geweldige kansen als je het goed inzet, het kan zelfs je doorbraak betekenen.


Doorbraak

PR biedt geweldige kansen als je het goed inzet, het kan zelfs een doorbraak voor je business betekenen. Ik vind het dan ook geweldig om ondernemers en PR-mensen daarbij te helpen. Daarom deel ik ook graag dit voorbeeld van een e-mail die Karen Gregory van Karenz.nl ontving van een bedrijf. De boodschap: doe dit vooral niet! Zie ook onze communicatie op Facebook en lees dus vooral haar PR-klaagblog.

Onredelijke PR-voorstellen aan journalisten, bloggers en vloggers

Onredelijke PR-voorstellen aan journalisten, bloggers en vloggers en mijn reactie daarop.

Gratis PR-training
Meer tips over hoe je met journalisten omgaat? Doe op 21 juni mee met mijn gratis webinar over publiciteit. Je kunt je hier aanmelden om bij deze PR-training te zijn.


Wat is jouw beste tip of PR-les geweest? Deel het in een comment hieronder.