Eén van de leukste dingen aan free publicity vind ik, is om ondernemers te vertellen wat de voordelen zijn, en wat het hen op kan leveren. Er zijn talrijke voordelen maar vandaag wil ik er eentje met je delen; ik vind het zelf de gaafste. Namelijk: het sneeuwbaleffect.

Free publicity kan een enorm sneeuwbaleffect hebben. Wat bedoel ik daarmee? Stel, je staat met een artikel over je bedrijf in de Volkskrant en de redactie van Pauw (toen: Pauw & Witteman) leest dit en vindt dit zo interessant dat je uitgenodigd wordt om aan te schuiven. Dit voorbeeld is waar gebeurd en leverde zelfs aandacht op tot in de Belgische media. Kijk maar naar deze media-resultaten.

Of je krijgt een artikel op Vrouw.nl over het concept dat je van Amerika hierheen gehaald hebt, levert een 2-pagina groot artikel in het blad Santé op met een mooie fotoshoot. Noot: dat deze onderneemster het concept naar Nederland haalde, hebben we expres zo verwoord: we zagen namelijk anderen het nog niet doen en de media houdt van nieuwe dingen en dingen die komen overwaaien vanuit de States.

Dat ene artikel op Vrouw.nl leverde deze onderneemster niet alleen free publicity op bij een ander medium: ze kreeg erdoor nieuwe klanten en nog veel meer media-aandacht, waaronder bij Libelle.

Ze werd een veelgevraagde expert door de media. En ook nog eens een super mooie bijkomstigheid: de media-aandacht leverde haar een boekdeal op. Nieuwsgierig over wie ik het heb? Zie haar boek Feest wat helemaal gebaseerd is op ‘dessertafels’, het concept dat ze naar Nederland haalde.

Als laatste een recent voorbeeld van mezelf. Voor de zomer werd ik gevraagd of ik mee wilde werken aan een artikel in het vakblad Kleur & Stijl dat zich richt op image consultants, modestylisten en personal shoppers.

Het artikel heet: “Styling buiten de comfortzone”. Ik werd van top-tot-teen gestyled in kleding die ik anders niet snel zou dragen óf waarvan ik gedacht zou hebben dat het me niet zou staan. Toen de hoofdredacteur mij belde zei ik meteen: JA.

En hoe de hoofdredacteur Carla mij kende? Van een interview dat ik alweer een paar jaar geleden (2015) deed met LINDA magazine. Ze had me onthouden na al die tijd! Nog zo’n mooi voordeel van free publicity: mensen vergeten zo’n mooi artikel niet. En dat is dus gebleken. Oók na zo’n lange tijd, kun je nog een sneeuwbaleffect merken.

Ook al gaat een artikel-voorstel van een journalist niet direct over je business, het kan een sneeuwbaleffect opleveren: een uitnodiging voor een programma of een artikel dat wél over je business gaat. Zeg dus nooit zomaar NEE. In het artikel dat Kleur & Stijl schreef, staat duidelijk wat ik doe en wie weet wat dat me nog meer gaat opleveren. Oh ja, dat heeft het al. Binnenkort zit er nog wat aan zit te komen, en dat artikel gaat helemaal over mijn expertise en business!

Het resultaat van de fabulous fotoshoot zie je hieronder (en als je het hele artikel wilt lezen, doe je dat hier). Ik ben vooral helemaal weg van de blauw/witte jumpsuit. Het geluk wilde dat ik hem mocht kopen en dus meteen mee naar huis kon nemen. Helemaal happy naar huis dus ;-)

Stephanie Aukes, PR-expert, in de media.

Lijkt het je ook wel wat zo’n mooie fotoshoot en interview in een magazine? Weet je niet goed hoe je met jouw business of verhaal media-aandacht kunt scoren? Kijk dan mee naar mijn gratis online masterclass. Ik doe dan een aantal strategieën uit de doeken die gewerkt hebben. Klik hier voor meer info en aanmelden.

Welk sneeuwbaleffect hebben jouw PR-campagnes tot nu toe opgeleverd? En heb je nog tips? Deel het in een reactie hieronder.