Je leest het goed. ‘Kies je niche’ is, als je het mij vraagt, een achterhaald concept. Daar ga je het niet mee redden om écht succesvol te worden en je te onderscheiden van “de rest”.

Kies je niche houdt concreet in dat je kiest voor een bepaalde doelgroep. Een doelgroep voor wie je er bent, én dat je een bepaald specialisme kiest. Het gaat dus heel erg om focus aanbrengen in je doelgroep en je aanbod.

Focus

Focus aanbrengen is belangrijk, begrijp me niet verkeerd, maar het is met de veranderingen in de markt tegenwoordig niet meer genoeg om klanten aan je binden en betekenisvolle doorbraken te realiseren in je business.

Obstakel

Ik heb het ‘kies je niche’ concept zo’n vijf jaar geleden geleerd van een doorgewinterde business coach. En ook ik heb het braaf toegepast, al heb ik er nooit echt wat aan gehad. Ik denk zelfs dat het een obstakel is geweest door mijn doelgroep zo te verkleinen. Toen ik dat eenmaal door had, ben ik er ook meteen vanaf gestapt. Vandaag de dag ga je het met dit principe niet redden.

Deze nieuwe tijd vraagt iets anders van ons als ondernemers. En daar liggen mooie kansen.

Ik deel graag mijn inzichten met je zodat het jou ook kan helpen met je business.

Allereerst een voorbeeld van hoe het ‘kies je niche’ principe wordt toepast zodat je het nog beter kunt begrijpen:

Je bent bijvoorbeeld een coach en je hebt besloten om hooggevoelige mensen (doelgroep) te helpen met omgaan met hooggevoeligheid (specialisme).

De laatste jaren zijn er veel meer coaches bijgekomen die zich ook richten op hooggevoelige personen. Hoe onderscheid je je dan nog van anderen?

Je doet als ondernemer geweldig werk. Maar het maakt niet uit hoe fantastisch werk je doet en hoe goed je bent in wat je doet als niemand begrijpt waarom ze persé voor jou moeten kiezen.

Als mensen dat niet begrijpen dan heb je jouw potentiële klant niet overtuigd dat JIJ de juiste persoon bent om in te huren.

Wat tegenwoordig veel belangrijker is dan een niche, is om de essentie van wie jij bent te laten zien in de woorden die je kiest, de ervaringen en verhalen die je deelt en de beelden die je daarbij gebruikt.

Als mensen jouw intentie bij wat het is dat je doet, kunnen voelen dan zorgt dat voor een veel nauwere band. Dan maak je van een prospect een klant en van een klant een fan, just like a Supastar ;-)

We bevinden ons in het tijdperk waar mensen niet simpelweg informatie kopen of een product of een service afnemen omdat ze die nodig hebben.

 

In deze nieuwe markt kopen mensen van je door:

  • wie je bent
  • de verhalen die je vertelt
  • het zien van de persoon die zij willen worden omdat ze (iets specifieks in) jou bewonderen

 

Jezelf zijn

Door jezelf te zijn, houd je mensen een liefdevolle spiegel voor, die ervoor zorgt dat zij zich in je kunnen herkennen en dat er een ware connectie ontstaat. Door helemaal jezelf te zijn en zo ook te communiceren, trek je klanten aan die jouw waarden delen en die geloven in wat jij gelooft.

Hoe geweldig zou dat zijn? Ik ben daarom ook supa enthousiast over het programma dat ik aan het ontwikkelen ben. Het gaat anders zijn dan alle andere programma’s die je ooit voorbij hebt zien komen.

 

Een ware connectie met je (potentiële) klant

Mijn nieuwe programma/training gaat ervoor zorgen dat je die ware connectie met je (potentiële) klant krijgt, waardoor ze zich bijzonder aangetrokken tot je voelen zodat het een no-brainer wordt om “ja” te zeggen op jouw aanbod. Waardoor ze niet meer hoeven nadenken of ze bij jou of je concurrent klant worden, want dat is meteen duidelijk. Ook prijzen vergelijken speelt dan geen rol. Want ze vinden jou die prijs waard en betalen je graag voor wie je bent en de waarde die je levert.

Je krijgt dan klanten die veel over je gaan praten met anderen, je gaan aanbevelen aan vrienden en collega’s. Jouw klanten worden jouw ‘fan’, om maar in de termen van supersterren te blijven spreken. En dat is wat we allemaal zouden willen, niet waar?

 

Wat is jouw ervaring met het ‘kies je niche’ principe? Heeft het gewerkt voor jou of ben je er net als ik vanaf gestapt? Ik ben benieuwd om jouw verhaal te horen. Deel het in een reactie hieronder.