Vorige week sprak ik met een onderneemster die mij vroeg of ze met een journalist de afspraak kan maken, dat wanneer zij een journalist een gratis product stuurt, ze dan gegarandeerd een artikel daarover kan afspreken. 

Helaas werkt het niet zo. Ik raad je ten zeerste af om zo te werk te gaan.

Waarom?

Het is belangrijk om goodwill te creëren, tenminste als je succes wilt hebben met je PR-inspanningen. PR staat niet voor niets voor: het begrip tussen jouw business en de omgeving bevorderen. In dit geval: de media.

Dus als je een journalist iets voorschotelt wat hem/haar als het ware onder druk zet, dan creëer je geen goodwill en kan je naar alle waarschijnlijkheid fluiten naar free publicity.

Wat je moet weten is dat een journalist niet werkt op basis van: “Ik geef jou iets (een boek, gratis toegang tot je online programma, een exclusief event, nieuwe app etc.) maar dan wil ik wel een artikel van jou.” Dat is echt heel erg ongepast. Als je iets gegarandeerd wilt, kun je beter met de advertentieafdeling bellen.

Als je een journalist verkeerd benadert en bijvoorbeeld te pushy bent, kan het zelfs resulteren in een niet zo positief artikel. Gewoon vanwege het feit dat ze je irritant vinden. Journalisten zijn net mensen zeg ik altijd ;-)

Weet dat een journalist altijd vrij in is om wel of geen aandacht aan je te besteden. Of hij het wel of niet zal doen, is natuurlijk afhankelijk van hetgeen je hem voorlegt. Hoe groot is de nieuwswaarde, het belang van je verhaal of de aantrekkelijkheid van wat je presenteert? Maar wat ook zeker invloed heeft, is hoe je iets aan hem of haar voorlegt.

Ik deel nog een aantal don’ts met je waarvan ik hoop dat ze je zullen helpen om wél die free publicity te scoren die je zo graag wilt (door ze dus niet te doen).

Benader je perscontacten in 1x goed want je wilt een onuitwisbare positieve indruk achterlaten: dat ze je herinneren als een fijn persoon, met een goed verhaal om uit te nodigen voor een programma of om mee te werken aan een interview of artikel.

Hoe gaaf zou het zijn als journalisten jou gaan bellen in plaats van andersom?

Dat herinnert me aan een leuk nieuwtje dat één van mijn klanten me mailde. Pas geleden werd GOOSE VPN gebeld door BNR Nieuwsradio. Er was namelijk iets in het nieuws over VPN: China en Rusland willen VPN’s blokkeren. De medeoprichter van GOOSE werd gevraagd om zijn kijk daarop te geven. En het was een mooie kans om GOOSE nog eens extra in de schijnwerpers te krijgen. Die kans heeft hij volledig benut, luister maar.

En hoe het kwam dat deze klant gebeld werd door BNR? Hij was eerder in een andere uitzending geweest om over zijn business te vertellen, door zelf BNR te benaderen, en hij had een onuitwisbare indruk achtergelaten. Dat gun ik jou ook!

3 don’ts in het benaderen van journalisten:

  • Ellenlang verhaal afsteken (aan de telefoon, in je mail of persbericht)
  • Een journalist onder druk zetten door hem/haar een niet doordacht voorstel te doen
  • Hem/haar toch proberen te overtuigen terwijl je al een “nee” hebt

Dit werkt wel goed als je journalisten benadert voor gratis publiciteit: 

  • Wees kort en bondig en kom meteen tot de kern van je verhaal
  • Luister goed naar de feedback van een journalist. Hoe hij reageert op jouw verhaal, kan je helpen om (nog meer) free publicity te krijgen. Misschien kun je je verhaal wat aanpassen of hoor je in zijn feedback waarom je verhaal zo goed is en kun je dat benutten.
  • Accepteer een nee en denk: “het is nu een nee, maar van de volgende journalist krijg ik misschien wel een ja” En ga er dan ook voor. Laat je niet weerhouden omdat (je eerste) PR-actie een “nee” opleverde. Als ik dat in het begin van mijn PR-carrière had gedaan, was ik nooit gekomen waar ik nu was :-)

Gratis PR-training
Ben je nu nieuwsgierig wat journalisten nieuwswaardig achten en hoe je daar voor jouw business op in kunt spelen? Kijk dan mee naar mijn gratis online training waar ik strategieën deel die veel free publicity opgeleverd hebben. Aanmelden doe je via: https://supastar-pr.webinargeek.com/7-pr-strategieen-om-gratis-publiciteit-te-krijgen

 

Van welke ervaring met de media heb jij geleerd? En wat pak je nu anders aan? Laat het me weten in een reactie hieronder.