Google, Google, Google. Het lijkt soms alsof ik de hele dag aan het Googlen ben. Herken je dat ook? Ik denk dat ik de zoekmachine zeker 75 keer per dag gebruik, als het niet meer is. Maar wie Google nog veel meer gebruikt, zijn journalisten. Journalisten zijn namelijk nieuwsjagers.

Je moet je voorstellen: een krant moet iedere dag gevuld worden, het radio- of tv programma moet keer op keer interessante gasten vinden en een weekblad wil iedere week weer verrassen met de verhalen die zij de lezers brengen.

Journalisten gebruiken Google ontzettend vaak om interessante deskundigen en experts te vinden voor hun programma’s, om goede verhalen te delen in een magazine en om de laatste nieuwtjes te brengen. Die deskundigheid, verhalen en nieuwtjes komen veelal van jou, de ondernemer die expert is op zijn/haar vakgebied.

Aangezien journalisten veel Googlen, is het slim om goed vindbaar te zijn met je website. Hoe zorg je daarvoor? En hoe zorg je ervoor dat jouw website een dergelijke indruk maakt op een journalist zodat hij jou uitnodigt voor een interview? Ik deel 3 tips met je!

1. Benoem je deskundigheid

Ten eerste is het belangrijk om je deskundigheid te benoemen. Zo heb ik op mijn site staan dat ik free publicity & media coach ben. Kun jij kort omschrijven wat jouw expertise is? Dat helpt je niet alleen om journalisten aan te trekken, maar ook nieuwe klanten. Vermeld helder op je homepage wat jouw expertise is. Ik heb dat gedaan door het in mijn fotobanner te zetten, kijk maar: https://stephanieaukes.com. Nu zul je misschien denken: logisch toch dat je dat vermeld? Nou niks is minder waar. Je weet niet hoeveel ondernemers, en zelfs grote bedrijven, niet op hun website vermelden wat hun deskundigheid is. Profileer je als expert en trek sneller nieuwe klanten en journalisten aan door je deskundigheid expliciet te benoemen.

2. Ga bloggen

Wat ook heel goed werkt om gevonden te worden door nieuwe klanten en journalisten is om te gaan bloggen op je website. Je zult gemerkt hebben dat ik veel meer ben gaan bloggen. En dit had ik veel eerder moeten doen! Maar ik dacht steeds: waar haal ik de tijd vandaan? Ik had er eerlijk gezegd ook niet zoveel zin in: om ervoor te gaan zitten en echt de tijd te nemen. Maar oh wat ben ik blij dat ik het nu wel doe. Ik krijg zo ontzettend veel leuke reacties en het heeft me ook al veel nieuwe klanten opgeleverd. En nu vind ik het leuk om te bloggen. En mijn insider tip: het werkt voor mij het beste om vlak voordat de blog verstuurd moet worden (de dag ervoor), te gaan schrijven. Die tijddruk werkt voor mij. Misschien voor jou ook? Maar van bloggen trek je dus niet alleen nieuwe klanten aan maar ook journalisten die op zoek zijn naar informatie, halen inspiratie uit blogs. En als ze door te Googlen op jouw site terecht komen en jouw blog hen aanspreekt, dan is de kans groot dat ze jou bellen om mee te werken aan een artikel. Je kunt je blog op je site gewoon “blog” noemen, of een passende naam geven. Ik heb gekozen voor PR Tips & Tricks, zie hier mijn blogpagina met PR-tips.

3. Wees goed bereikbaar

Zorg dat journalisten (en klanten) gemakkelijk en snel contact met je kunnen opnemen. Ik zal nooit vergeten dat een startend onderneemster me ooit vertelde dat haar webbouwer haar had aangeraden om niet haar telefoonnummer op haar website te zetten. Ik vroeg haar verbaasd waarom hij dit haar adviseerde. Ze antwoordde dat hij had gezegd dat ze dan gebeld gaat worden. Mijn mond viel open van dit antwoord. Ik reageerde: “Dat is toch juist wat je wilt, dat potentiële klanten je gaan bellen?” Diezelfde dag stond haar telefoonnummer nog op haar site (en is ze in zee gegaan met een andere webbouwer).

Het moraal van het verhaal: als je nieuwe klanten én ook journalisten wilt aantrekken, zorg dan dat je bereikbaar bent. Bij journalisten is snelheid helemaal belangrijk. Vaak speelt de media namelijk in op de actualiteit. Dan zoeken ze een deskundige die dezelfde dag nog commentaar kan geven op het nieuws. Dus hoe beter jij bereikbaar bent, hoe meer kans je hebt dat je in de media komt. Het feit dat journalisten snelheid wensen, geldt niet alleen voor een onderwerp dat actueel is. Ik kan me nog goed herinneren dat ik uitgenodigd werd voor een radio-interview. Een redactie had me gebeld maar ik miste de oproep. Ik lag op dat moment namelijk in de tandartsstoel. Ik belde 10 minuten later terug en toen was het al te laat. Omdat ik niet opnam, hadden ze al een andere expert gebeld. En het ging niet eens over iets dat heel veel haast had. Maar een journalist wil eigenlijk altijd zo snel mogelijk weten of iemand bereid is om mee te werken aan een en radio- of tv-item.

Kortom, als je snel reageert op verzoeken van journalisten, je blogt en je hebt je deskundigheid op je website goed omschreven, dan vergroot je de kans dat je een veelgevraagd expert wordt voor journalisten en redacties; wat je natuurlijk fantastische free publicity kan opleveren!

Ik ben benieuwd te horen wat jouw ervaring is met journalisten. Ben je wel eens benaderd en via welke weg was dat. Deel het met me in een comment hieronder!

P.s. De volgende gratis online PR-masterclass die ik geef is op 19 april 2017 om 10.00 uur. Wil je erbij zijn? Je kunt je hier aanmelden voor de gratis training over publiciteit.