Happy New Year! 2018 is hier. Ik heb enorm veel zin in dit nieuwe jaar.
Waarom? Omdat de kansen die het internet ons als ondernemer biedt,
steeds groter worden. Wie wordt er nu niet vrolijk van meer kansen voor je business?

In 2016-2017 ben ik gefascineerd geraakt door de kracht van het geven van webinars én Facebook adverteren. Je hoeft maar een relatief klein bedrag in Facebook te investeren om een geweldige return-of-investment te krijgen.

Natuurlijk moet je wel een goede sales funnel hebben: de stappen die je een potentiële klant laat doorlopen om hem/haar te overtuigen om iets bij je te kopen.

Dankzij Facebook en webinars, heb ik een groot bereik gehad voor mijn betaalde online programma Kraak de mediacode. Zonder de inzet van webinars en Facebook adverteren, was het nooit zo’n succes geworden.

Waar kun je in 2018 slim op inspelen voor meer succes met je business? Welke PR en online marketing trends zullen dit jaar je hart veroveren? Ik deel mijn ideeën daarover met je.

3 online marketing & PR trends om je voordeel mee te doen in 2018


1. Doorbraak van Facebook Messenger Bots

Hoe gaaf is het als je via Facebook Messenger op een automatisch manier kunt communiceren met potentiële klanten, waarvan zij enthousiast worden en sneller bij je zullen kopen?

Wat is een Facebook Messenger Bot nu precies? Met een Messenger Bot kun je een ‘robot’ in gesprek laten gaan met mensen die een privé bericht naar je pagina sturen óf die reageren onder berichten of advertenties op de tijdlijn van je Facebookpagina. Je kunt zo’n Messenger Bot helemaal naar eigen wens inrichten. Daarvoor kun je een app als ManyChat gebruiken.

Stel, je hebt een webshop en je verkoopt tassen en schoenen. Je plaatst een bericht op je Facebookpagina waarin je vertelt dat je 30% korting biedt op alle producten in je webshop. Je spoort mensen aan om de kortingscode aan te vragen door “JA” te tikken in de reacties onder je bericht. Op dat moment stuurt een Messenger Bot de persoon de kortingscode in Facebook Messenger toe. Je kunt dan een vraag stellen aan diegene via je Bot. Bijvoorbeeld: heb je interesse in schoenen of tassen?

Dan reageert de persoon en kun je de Messenger Bot nog vervolgvragen laten stellen. Bijvoorbeeld naar welke kleur schoenen die persoon op zoek is. Op deze manier leid je de potentiële klant uiteindelijk naar de producten waar hij/zij het meeste interesse in heeft. Wat de kans op een sale natuurlijk enorm vergroot.

Facebook Messenger Bots zijn niet alleen leuk (positieve customer experience als je ze goed inzet), maar dus ook heel effectief. De cijfers laten zien dat de click-to-open rate van zo’n messenger bot vaak meer dan 90% is, soms zelfs 100%. Een veel hogere click-to-open rate dan bijvoorbeeld e-mail marketing, waar men vaak al blij is met een click-to-open rate van 20-30%.

Omdat ik zo geloof in de kracht van Facebook om in contact te komen met je doelgroep, ga ik in februari een 4-daagse Facebook training volgen waar Messenger Bots ook aan bod komen. Ik wil graag meer leren over het zo effectief mogelijk inzetten van Facebook zodat ik mijn team in de toekomst goed kan aansturen om mijn Facebook marketing te doen.

Ik heb me trouwens aangemeld voor die training via een webinar van die Facebook ondernemer. Ik had zijn aanbod al voorbij zien komen in een advertentie, maar vond het best een investering en ik twijfelde: Facebook in house houden of het uitbesteden aan een bureau?

Het webinar overtuigde me om eerst zelf te investeren in de kennis over Facebook advertising. Behalve via Facebook advertenties, kende ik hem niet. Het webinar overtuigde me van zijn expertise, zijn enthousiasme en de ‘waar voor mijn geld’ die ik zou krijgen.

Ik heb er super veel zin in omdat ik weet welke deuren het voor me gaat openen. Ik houd je op de hoogte van mooie inzichten, goed?


2. Groei van inzet van webinars

Voor mij zijn webinars en Facebook adverteren onlosmakelijk met elkaar verbonden. Facebook levert mij de meeste aanmeldingen voor mijn gratis webinars op. En daarmee de meeste nieuwe klanten.

Ik voorspel dat steeds meer ondernemers webinars gaan ontdekken als effectieve marketingtool. Met name als je kennisondernemer bent, zijn webinars bijzonder interessant.

Als jij honderduit kunt vertellen over je expertise en echt een probleem van je doelgroep oplost of antwoord geeft op een verlangen, dan kunnen webinars als marketingtool echt heel goed werken.

Waarom zijn webinars zo’n interessante marketingtool?

  • Je kunt met webinars jouw doelgroep kennis bieden waar ze om zitten te springen en waar jij super enthousiast over bent (hoe leuk is het dus om webinars te geven!)
  • Een webinar biedt je de kans om in te gaan op de grootste problemen en uitdagingen van je doelgroep (en hoe jij kunt bijdragen die op te lossen ;-)
  • Een webinar biedt je geweldige real-time interactie met je doelgroep. Ieder webinar leer ik weer meer over wat er speelt bij mijn doelgroep. Het geeft me ideeën hoe ik mijn doelgroep nog beter kan gaan helpen.
  • Met een webinar bevestig je je expertstatus en je bouwt een goede reputatie op bij je doelgroep. Je kunt jouw waarde laten zien.
  • Het geven van webinars vergroot je online zichtbaarheid. Je kunt er zelfs een micro-celebrity door worden. Mijn bekendheid is enorm gestegen doordat ik webinars ben gaan geven. Het helpt ook enorm om top-of-mind te blijven bij je doelgroep. Het levert mij niet alleen nieuwe klanten op voor mijn online programma’s, maar door de webinars krijg ik verzoeken om te komen spreken op events, een hoofdstuk te schrijven in een boek, verzoeken tot samenwerking en last but not least, het levert me ook verzoeken op van journalisten om mee te werken aan hun artikelen. Mooie free publicity kansen dus!


3. Personal branding en storytelling worden steeds belangrijker

Bij personal branding zie je jezelf als merk. Zo kijk je naar jezelf, je doelen en alles dat je communiceert en onderneemt om je doelen te bereiken. Iedere stap die je zet in je business, ben je bezig met je brand: om jezelf op zo’n manier te positioneren in de markt dat jouw doelgroep zich met jou kan én wil identificeren.

Storytelling kan je personal brand enorm ondersteunen. Storytelling voor mij houdt in dat je verhalen vertelt die authentiek zijn. Zoals verhalen over je bedrijf: hoe je bijvoorbeeld gekomen bent waar je nu staat óf verhalen over persoonlijke struggles en hoe je die overwonnen hebt.

Door jouw mening, visie en ervaring te delen met je doelgroep, kun je een echte thought leader en influencer worden.

Het bedrijfsleven zet ook steeds meer YouTubers in als gezicht van een campagne om hun image te ondersteunen en verkoop te stimuleren.

Jij kunt je eigen influencer worden door personal branding en storytelling te gebruiken in je communicatie en PR.

Let wel op. Bij sommige ondernemers die storytelling toepassen, voelt je dat het niet authentiek is. Storytelling om klanten aan te trekken moet geen trucje zijn. Ik vind dat het uit je diepste zelf moet komen.

Ik voel met mijn hoogsensitiviteit direct aan of iets gemeend is en ik denk dat steeds meer mensen in 2018 die onechtheid gaan doorzien.

Dus wat is jouw authentieke verhaal? Hoe ben je gekomen waar je nu staat? Wat trekt mensen het meeste aan in jou? Hoe kun je dit met jouw authentieke verhalen bevestigen? Hoe kun je je eigen emotie raken zodat mensen zich met je kunnen én willen identificeren? Hoe kun je een grote groep mensen bereiken met jouw authentieke verhaal en op die manier werken met mensen die ook echt bij jou, je werkwijze en business passen? Dat je echt impact hebt.

Oh, dat antwoord weet ik al: via webinars en free publicity ;-)

Zoals je weet, heb ik ondervonden dat beide methoden voor mij heel goed werken.

En let op, journalisten hebben de beste voelsprieten EVER. Die weten meteen of je verhaal authentiek is of niet en of je met de juiste intentie iets deelt.

Workshop ‘Het Perfecte Webinarscript’ op 1 februari in Eindhoven

 

Wil je in 2018 ook webinars gaan geven om je bereik te vergroten en meer klanten aan te trekken voor je online programma, je trainingen of diensten? Doe mee met de pilot workshop op 1 februari in Eindhoven om je perfecte webinarscript te maken.

Wat je precies gaat vertellen, bepaalt je succes met webinars. Ik help je daar graag mee.

Tot en met maandag 15 januari, krijg je bijna 65% korting op de originele prijs. Daarna gaat de prijs omhoog. Boek dus snel. En heb je vragen, neem dan even contact met me op.