7 tips voor klantwervende webinars

Anderhalf jaar geleden begon ik met het geven van gratis webinars ofwel online seminars over hoe je free publicity in de media krijgt. Inmiddels hebben duizenden ondernemers mijn webinar gevolgd en leveren de webinars mij een continue stroom aan klanten op. Als je het goed aanpakt, kunnen webinars een geweldige lead generator zijn. Mijn webinars triggeren ondernemers om hun PR aan te pakken, om zichtbaarder te worden, om echt te gaan werken aan meer naamsbekendheid. Daar doe ik het voor!

RTL Late Night

Sommige ondernemers scoorden naar aanleiding van mijn webinar meteen gratis publiciteit. Bij landelijke en regionale kranten, magazines en zelfs bij RTL Late Night. Anderen hadden een stok achter de deur nodig en wilden mijn bewezen PR-formule leren om zo in de media te komen. Aan het einde van mijn webinars doe ik daarom altijd een speciaal aanbod om met mij samen te werken.

Lancering online programma

Bij de lancering van mijn online free publicity programma Kraak de mediacode had ik dankzij de gratis webinars een groepje van 6 deelnemers voor de kick-off. De volgende ronde verdubbelde dit. Toen ik besloot dat deelnemers op elk moment in mijn online programma konden instappen, dus zonder een specifieke startdatum, ging het echt lopen en resulteerde dit in een continue stroom van nieuwe klanten.

Webinars werken

Het moraal van dit verhaal: webinars werken heel goed om nieuwe klanten aan te trekken. Je moet echter wel weten hoe je een klantwervend webinar opzet. Denk aan:

•  Wat is een goede opbouw van een webinar?
•  Wat vertel je over jezelf tijdens een webinar?
•  Wat is juist slim om te vertellen en wat niet?
•  Hoe geef je de kijker waarde?
•  Hoe maak je mensen nieuwsgierig en enthousiast om je te betalen voor je diensten, online programma’s of producten?

Webinarhulp

Omdat ik zo enthousiast ben over wat webinars voor mijn business betekend hebben, werd ik onlangs gevraagd door en MKB-bedrijf om te helpen met het opzetten van een sales webinar. Ik ben met dit bedrijf nu bezig om een steengoede inhoud te realiseren, want daar valt of staat je webinar mee. In januari ga ik nóg een ondernemer helpen die ook een webinar wil opzetten omdat hij een nieuwe training vol met deelnemers wil krijgen.

Omdat ik merk dat veel ondernemers hulp kunnen gebruiken bij het opzetten van een goed webinar, dat niet alleen sales genereert maar ook je expertstatus vergroot, wil ik een aantal tips met je delen voor de opzet van een goed klantwervend webinar. Of je nu al webinars geeft of er over nadenkt om een webinar te geven, doe je voordeel met deze tips die voor mij heel goed werken.

 

7 tips voor klantwervende webinars

1. Investeer in de content van je webinar

Dit is jouw kans om een connectie te maken met potentiele klanten. Deel daarom je beste content. Zorg dat je echt waarde geeft aan de kijkers. Voordat ik mijn webinar opzette heb ik eerst tientallen webinars van anderen gevolgd. Van Amerikaanse tot Nederlandse guru’s. Ik heb alle webinars bekeken en daar uitgehaald waarvan ik denk dat ook bij mijn kijkers en potentiële klanten zal aanslaan. Ik heb het dan niet over content, want een ieders vakgebied is anders, maar over de opbouw en hoe ze iets delen. Ook heb ik geïnvesteerd in diverse online trainingen over webinars, Q&A sessies met guru’s en ben ik naar events geweest van ondernemers die succesvol zijn met webinars. Het is belangrijk dat je durft te investeren, zowel in tijd als in geld. Het heeft er voor mij voor gezorgd dat het na mijn 3e webinar echt lekker ging lopen. De eerste twee waren voornamelijk nog heel spannend (ik had te weinig geoefend) en technisch liep niet alles even soepel. Dat brengt me op de volgende tip.

2. Zorg dat je alle ins- en outs kent van je webinarsysteem

Er zijn veel webinarsystemen op de markt, van internationale partijen als Gotowebinar, Webinarjam, Zoom tot Nederlandse aanbieder WebinarGeek. Ze hebben allemaal voor- en nadelen. Voordat je een keuze maakt met welk systeem je gaat werken, verdiep je in welke software het beste aansluit bij jouw wensen. Houd daarbij ook rekening met de toekomst: welke software sluit aan bij je toekomstplannen? Wil je bijvoorbeeld ook automated webinars gaan geven, of wil je polls doen tijdens webinars. Wat in ieder geval #1 prioriteit heeft, is dat het systeem stabiel is en dat je het goed kent voordat je je eerste webinar geeft. Dat je dus tijdens het webinar niet voor verrassingen komt te staan. Daarom raad ik je aan om in ieder geval twee proefwebinars te organiseren. Ik had dat niet gedaan en daardoor liepen mijn eerste twee webinars niet zoals ik gehoopt had. Zoiets resulteert gewoon in minder aanmeldingen: de techniek had ik nog niet geheel onder de knie, en ik had mijn verhaal nog te weinig hardop geoefend.

3. Gebruik meer dan 100 slides

Ja, je leest het goed. Meer dan 100 slides. Dit aantal raad ik je aan als je een webinar geeft van langer dan een uur. De meeste webinars die ik gevolgd heb duren tussen 60 – 120 minuten. Mijn eigen webinar duurt ongeveer 75 minuten. Waarom zoveel slides zul je je afvragen? Nou, je wilt de aandacht vasthouden. Niets is vervelender voor een deelnemer om minutenlang naar dezelfde slide te moeten kijken. De verleiding om dan even iets anders te gaan doen: je mailbox openen, een whatsappje versturen of een Facebook post maken is dan wel erg verleidelijk. Het oog wil ook wat. Zorg dus ook visueel voor genoeg stimulans. Een goede manier om dit te doen, is om veel slides te hebben. De deelnemer weet dat het snel gaat en durft niet weg te klikken omdat er snel weer een nieuwe slide komt, en die wil hij natuurlijk niet missen.

4. Zorg voor interactie

Interactiemomenten tijdens je webinar zijn niet alleen slim, omdat je bouwt aan een relatie met je kijkers, maar het is ook enorm leuk. Ik vind het geweldig hoeveel respons ik krijg op een vraag als: “Wat is jouw droom met je bedrijf?”. Ik lees er dan een aantal op, meestal zijn het er te veel om allemaal op te noemen, maar ik merk dat diegene met wie ik die extra connectie hebt gemaakt tijdens zo’n interactie, ook eerder klant wordt. Daarom noem ik aan het begin van het webinar ook zoveel mogelijk namen op van de kijkers. Ik vraag hen aan het begin wat voor soort business ze hebben en lees hun reacties op. Soms als ik een hele bijzondere bedrijfsnaam lees, zeg ik daar wat over. Dat gaat automatisch en vindt de betreffende kijker erg leuk natuurlijk.

5. Creëer schaarste in je aanbod

Creëer schaarste door je aanbod maar voor een beperkte tijd geldig te laten zijn. Creëer schaarste door niet al 10 webinardata naar buiten te communiceren. Als je dat doet, kan me al gauw denken: “oh dat webinar volg ik nog wel een keer”. En je weet hoe dat gaat: van uitstel, komt afstel. Doe ook ALTIJD een aanbod. Ik lees ook wel eens dat ondernemers een webinar geven en van te voren aangeven dat ze geen aanbod zullen doen (om niet pushy over te komen wellicht?) Ik vind dat super zonde. Als ik namelijk geïnteresseerd ben, wil ik graag weten hoe ik met iemand kan samenwerken. En dan ben ik nog blijer als ik hoor dat een ondernemer een speciaal aanbod doet dat alleen geldig is voor webinarkijkers. Dus doe altijd een aanbod, maar laat mensen weten hoe er een vervolg kan komen, of dat nu betaald of gratis is.

6. Promoot je webinar via een Facebook advertentie

Nodig niet alleen mensen op je mailinglijst uit maar adverteer op Facebook. Jaaaa, ik die van de free publicity is, raad je aan om te gaan adverteren via Facebook. Had je niet gedacht? Of toch wel? Ik geloof heilig in onafhankelijke publiciteit MAAR via Facebook kun je heel voordelig en effectief adverteren. Webinaraanmeldingen kosten mij gemiddeld € 0,75 – € 2,00 als je een goede campagne opzet en monitort. Je hebt wellicht al een mailinglijst met potentiële klanten, maar je wilt natuurlijk dat zoveel mogelijk mensen zich inschrijven voor je webinar. Facebook adverteren is voor mij de meest interessante en voordelige manier om aan webinarinschrijvingen te komen, het is ook veel goedkoper dan adverteren via Linkedin. P.s. Als je een advertentie aanmaakt op Facebook, kun je er ook direct voor kiezen om die op Instagram weer te geven. Handig!

7. Follow up

Doe follow up bij de aanmeldingen die niet zijn komen opdagen tijdens je live webinar. Je moet ervan uit gaan dat 33%-50% van diegene die zich ingeschreven hebben voor je webinar komt opdagen. Nodig de niet-kijkers na je webinar uit voor je volgende sessie. Bij mij werkt dat erg goed. Ik mail dan iets als: “Ik heb je gemist tijdens mijn online seminar, masterclass (of hoe je het wilt noemen) maar het goede nieuws is dat ik op die en die datum nog een gratis online training organiseer.”

Wat is jouw beste webinar tip? Leuk als je hem hieronder in een comment deelt!

Heb je hulp nodig bij het opzetten van een klantwervend webinar? Ik ben momenteel bezig om daar een VIP-dag/training voor te ontwikkelen. Heb je interesse om mee te doen met de pilot? Neem dan contact met me op.