Mijn klant Harriët Verkoelen staat vandaag met het volgende opiniestuk in het FD:

Vaak foute diagnose bij diabetes

Het aantal mensen dat diabetes krijgt neemt de laatste jaren schrikbarend toe, wereldwijd zelfs met 80 mln meer dan verwacht. Ruim 366 mln mensen lijden aan deze aandoening terwijl de verwachting was dat de teller op 285 mln mensen zou blijven steken.

In Nederland leven op dit moment ongeveer een miljoen mensen met diabetes. Daarvan heeft 10% diabetes type 1 en 90% diabetes type 2. De laatste groep groeit het hardst. En juist zij wordt niet adequaat behandeld omdat de diagnose vaak niet goed wordt gesteld, zo valt mij op na bijna 25 jaar ervaring in de diabeteszorg als diëtist en diabetesverpleegkundige.

Diabetes type 2 wordt foutief uitgelegd als ouderdomsdiabetes. Daarbij gaat het om een tekort aan insuline in het lichaam. Insuline is nodig om de verhoogde bloedsuikerspiegel weer omlaag te krijgen. In mijn boek ‘Andere gezonde voeding, lage bloedglucosewaarden, hoge vetverbranding’, gebruik ik een plaatje van Laurel & Hardy. Beide zouden een diabetes type 2 diagnose gekregen kunnen hebben: Laurel zou de echte ouderdomsdiabetes hebben, maar bij Hardy zou het overgewichtdiabetes geweest zijn. het probleem is dat beide vormen in de praktijk op dezelfde manier, met hetzelfde dieet en met dezelfde medicijnen behandeld worden.

Overgewichtdiabetes is echter totaal anders omdat er helemaal geen tekort aan insuline in het lichaam is. Integendeel, bij meting is er een overmaat aan insuline te zien. Dit komt omdat het lichaam ongevoelig reageert op de eigen insuline. Het lichaam gaat daarom ter compensatie juist meer insuline aanmaken. Dat kan bij ouderdomsdiabetes juist niet  omdat de lichaamscellen die insuline moeten maken niet meer goed genoeg functioneren om voor voldoende insuline te zorgen.

Insuline is een groeihormoon en zorgt voor de groei van lichaamsvet dat opgebouwd is uit glucose en niet veroorzaakt wordt door voedingsvet!

Mijn ervaring is keer op keer dat mensen met een verhoogde buikomvang veel beter afvallen door een dieet met minder koolhydraten dan door een dieet met minder vetten. Het risico op het ontstaan van overgewichtdiabetes gaat daarbij flink omlaag, bij wie al diabetes heeft gaan de bloedglucosewaarden veel beter omlaag en kan altijd de medicatie verminderd worden! Zelfs het cholesterolgehalte verbeterd.

Iedereen met een verhoogde buikomvang zou een ander dieet moeten krijgen dan de ‘gezonde’ voeding die nu geadviseerd wordt, waarin relatief veel koolhydraten zitten.

Dus adviseren we een ‘gezonde’ voeding waarbij de suikerstofwisseling alleen binnen de perken gehouden kan worden met een hand vol pillen of adviseren we een voeding waarbij de de bloedglucosewaarden bijna al vanzelf binnen de grenzen blijven zonder medicijnen of waarbij het ontstaan van diabetes in ieder geval flink uitgesteld kan worden?

De laatste schatting van de kosten van de diabeteszorg in Nederland zijn van 2003. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ging uit van 1,2 mrd, bij destijds 600.000 patiënten. In 2025 zijn er naar schatting 1,3 mln mensen met diabetes, meer dan een verdubbeling.

Diabetes is wereldwijd volksziekte nummer één. Erkenning van overgewichtdiabetes en juiste  behandeling bespaart miljoenen en wereldwijd zelfs miljarden.

Harriët Verkoelen is auteur ‘Andere gezonde voeding’, diëtist, diabetesverpleegkundige.
www.harrietverkoelen.nl

Update: Vandaag, 14 november 2011, zijn er nieuwe cijfers over diabetes bekend geworden. Ruim één miljoen Nederlanders  hebben suikerziekte. De ziekte kost ons land 10 miljard euro per jaar. In 2007 was dat een miljard euro (Novo Nordisk).