Het PR-landschap is veranderd door de coronacrisis.  Ik deel graag mijn bevindingen met je zodat je hier wat mee kunt voor jouw bedrijf. Deze tijd is verre van leuk maar het biedt voor veel ondernemers ook extra kansen om gratis publiciteit te krijgen in de media: de krant, radio, televisie, magazines en blogs. Daarom deel ik wat ik de afgelopen 3 maanden ervaren heb wat betreft het krijgen van PR en free publicity in deze coronacrisis.

Als je een product, dienst of je expertise verkoopt die je kunt relateren (of die al gerelateerd is) aan de wereld waarin we nu leven, dan biedt dit kansen voor je PR. Een aantal voorbeelden uit de praktijk:

Je expertise verkopen in crisistijd
Zo werk ik samen met een arbeidsrechtadvocaat. Als werknemer en werkgever wil je natuurlijk weten wat je rechten en plichten zijn in deze gekke tijd.

Een arbeidsrechtadvocaat kan hier natuurlijk alles over vertellen. Deze crisistijd is dus voor hem uitermate geschikt om publictiteit te krijgen. En dat is ook gelukt.

Hij heeft in slechts een paar maanden tijd al meerdere keren groot in de media gestaan waaronder in het Financieele Dagblad, Brabants Dagblad (2x), Binnenlands Bestuur, PW de Gids en verschillende online media.

‘Gerelateerd corona-product’ verkopen tijdens COVID-19
Hoe zit het als je een product verkoopt? Een van mijn klanten was voor de crisis al bezig met het ontwikkelen van een apparaat dat ervoor zorgt dat oma in het verzorgingstehuis toch kan appen met familie, zonder voor haar ingewikkelde techniek.

Omdat het coronavirus uitbrak, hebben ze keihard gewerkt om dit product sneller op de markt te krijgen vanwege de toenemende eenzaamheid onder ouderen in verzorgingstehuizen.

Het apparaat was voor de media extra interessant omdat het, juist nú in coronatijd, bijdraagt aan het terugdringen van eenzaamheid.

Bij de lancering van het apparaat in een zorginstelling in Enschede was de media dan ook aanwezig.

Beppie, zoals het apparaat heet, zorgt voor een lichtpuntje in een donkere tijd. Het apparaat kreeg onder meer aandacht van RTV Oost, Telegraaf, Algemeen Dagblad, Tubantia, De Gelderlander en AG Connect.

Niet-gerelateerd ‘corona-product’ verkopen in coronatijd
Wat ik verder heb gemerkt de afgelopen drie maanden, is dat met name in de krant en in nieuwsprogramma’s er minder ruimte is voor niet-gerelateerd coronanieuws.

Mijn klant Pet QR lanceerde toch gewoon in maart hun slimme huisdierpenning om vermiste huisdieren sneller thuis te krijgen.

Een slimme zet, is gebleken.

Ik voelde wel aan dat we meer uit de kast zouden moeten halen om het groot in het nieuws te krijgen, het is namelijk niet-corona gerelateerd, maar ik ben ontzettend blij met het resultaat.

Pet QR kreeg onder andere aandacht in de Telegraaf, bij BNR, op Sprout.nl, Emerce, een actie met Onze Hond, publicaties op vele blogs en er zit nog het een en het ander in de pijplijn (ik praat altijd pas over publicaties/items als ze gerealiseerd zijn).

Heb je nu dus niet-corona gerelateerd nieuws dan zul je om dezelfde resultaten te kunnen behalen als voor de corona-uitbraak, een extra tandje moeten bijzetten.

Maar het is het zo waard als het lukt en je je verkopen ziet stijgen, je je bedrijf op de kaart zet en je ontelbare enthousiaste reacties krijgt.

De reacties op Pet QR waren zelfs zo goed dat een serieuze investeerder zich aandiende. Whoop whoop!

Pet QR ziet de verkopen met ieder artikel of item in de media stijgen. Deze onderstaande foto ontving ik van ze.

Je ziet een stapel van enveloppen gevuld met huisdierpenningen. Bestellingen van slechts 1 dag!

Heden en toekomst
De laatste paar weken zie ik dat er langzaam aan steeds meer ruimte komt voor non-corona nieuws.

Dit biedt ook weer mooie nieuwe kansen voor bedrijven maar ik wil nog niet te veel op de zaken vooruit lopen want hoe dubbel het ook is, coronatijd biedt veel bedrijven ook extra mediakansen.

Daarom stel ik je deze vragen om te kijken of dit het moment voor je is om de media op te zoeken:

Biedt deze coronatijd je op dit moment een kans voor (meer) publiciteit?

– Kun je mensen, juist nu in deze tijd, heel goed helpen met jouw product, dienst of expertise?

– Kun jij jouw product, dienst of expertise koppelen aan iets dat gerelateerd is aan de coronatijd waarin we nu leven? In de zin van:

– Levert jouw product of dienst mensen in deze tijd nog meer op?

– Is jouw product of dienst juist nu nog belangrijker/relevanter geworden?

– Kun je met jouw product of dienst in deze tijd nog veel meer mensen helpen?

Als je deze vragen met een JA kunt beantwoorden, zoek dan de media op. Dit is je kans om je business nog zichtbaarder te maken en nieuwe klanten aan te trekken.

De juiste mediastrategie
Het is daarbij wel belangrijk dat je de juiste strategie inzet (die je het meest oplevert) en je de juiste boodschap en toon gebruikt als je journalisten benadert.

Hiermee staat of valt je PR-campagne.

En het komt heel nauw.

Dit is ook precies waar het vaak fout gaat bij ondernemers en marketing- en communicatiemensen.

Er wordt te makkelijk over gedacht: dat doe ik wel even. Als het dan lukt, is het vaak lucky shot.

Als je niet precies weet hoe het werkt of wat het beste werkt, dan haal je te weinig of zelfs helemaal geen resultaat.

Ik kan je helpen met een strategisch plan zodat je op regelmatige basis in de media verschijnt.

Dus wil je doelgericht hulp om het maximale te halen uit je PR-inspanningen?

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden om samen te werken?

Neem dan contact op en dan kijk of ik je daarbij van dienst kan zijn.